RepRap.sk

open source 3D tlačiareň

Moje postrehy z tlače

Juraj Petráš

Tak jellyfish je dočasne u mňa a vytlačil som zopár veci, tak sa podelím o postrehy.

Každému odporúčam začať tým, že niečo malé naslajsuje a rovno dá bez okolkov tlačiť. Nech najprv vidno aký je výsledok a potom rozmýšľame či a ako ho treba zlepšiť. Ja osobne tlačím zatiaľ ABS na zrkadlo s heatbed. Zrkadlo potieram ABS džúsom (ABS rozpustené v acetóne). Mám niekoľko problémov a vyriešil som ich nasledovne:

Prilnavosť

Odtrhávali sa mi modely. Toto je obzvlášť frustrujúce, pretože po hodine tlače je celý produkt v kýbli. Čiastočne to rieši potieranie zrkadla tým ABS džúsom. Dalo by sa to ďalej riešiť tlačením na kaptónovú pásku, alebo PET pásku, ale to by som musel meniť výšku základne a to sa mi nechce. Namiesto toho tlačím vysoké úzke modely s nastavením Brim. Vytvorí to okolo modelu jednovrstvový podstavec, ktorý sa ľahko odstráni a zvyšuje stabilitu počas tlače.

Presnosť

Vznikali mi rôzne druhy chýb. Hlavne na vertikálnych oblinách, ale aj inde. Zlepšilo sa to hlavne dvoma vecami. Jednak som zmenšil výšku vrstvy z 0.5mm na 0.25mm čo je polovica hrúbky našej trysky. Tlačiareň to vie kompenzovať rýchlosťou pohybu a podávania filamentu. Výsledok je celkom dobrý a rozhodne odporúčam, ale zdvojnásobuje to počet vrstiev a teda veľmi vplýva na rýchlosť tlače. Druhá vec sú rýchlosti. Jellyfish nie je veľmi ukotvená, tak sa vie v extrémoch aj rozvibrovať. Veľmi pomáha znížiť rýchlosti, obzvlášť “gap fill”. To pri vibráciách odporúčam znížiť na 10 max 15 mm/s. Pohrajte sa aj s ďalšími slic3r nastaveniami ako trebárs rýchlosť tlače prvej vrstvy. Čo sa týka gaps, tak sa mi zdá, že menšie modely nemá zmysel tlačiť s hexagónovým infillom, pretože tá hexagónová štruktúra sa v malej mierke stráca a ťažko sa ňou vyplňujú malé priestory. Plus je zbytočne pomalá a viac vibruje.

Súdkovitosť

Vlastne som si ešte ani nenaštudoval ako sa tento jav správne volá a ako ho riešiť. Ale deje sa mi to, že niektoré modely sa mi počas tlače deformujú. K okrajom sú vydutejšie viac dohora a v strede prepadnutejšie. Množstvo infill zatiaľ nemá veľmi vplyv. Tlačím 3 perimetre – možno by pomohlo to zmenšiť. Je to nepekný jav, lebo má vplyv aj na priľnavosť – v určitom momente sú kraje tak napúčaté, že sú vyššie ako tlačiaca hlava. Tá cez to nejak prejde, ale môže pri tom odtrhnúť model. A myslím, že na presnosti to tiež nepridáva. Ku koncu tlače sa to nakoniec nejak dá dokopy, ale počas tlače je model trošku deformovaný tak si nemyslím, že je nakoniec úplne presný. Toto je nateraz priorita aj keď niektoré modely to vôbec neovplyvňuje. Možno by pomohlo vymeniť poradie tlače perimetru a infillu, ale rad by som najskôr vedel čo to spôsobuje.

Ďalej budem testovať rôzne ABS filamenty. Uvidíme nakoľko má filament vplyv na kvalitu tlače

 


Slovenský obchod

Jakub Šturc

Radoslav Raček ma poprosi,l aby som spomenul jeho obchod s filamentom a s dielmi k reprapu.  Obchod najdete na adrese http://3dmania.sk/.

Od Rada som ešte nič nenakupoval, tak neviem dať odporúčanie. Dováža veci z Číny, tie majú dobrú cenu, ale rôznu kvalitu. Dohodli sme sa, že niekdy v priebehu leta urobíme test filamentu. Výsledky samozrejme zverejníme.

Ak máte skúsenosti s nákupom na 3dmania.sk dajte nám vedieť v komentári alebo  na fóre.

 


The Jellyfish RepRap – Kde sme nakupovali

Jakub Šturc

Množia sa otázky, že čo všetko a kde všade sme nakupovali.

Najväčšiu objednávku sme urobili z reprapsource.com. Joachim (jglauche na #reprap irc) je príjemný chlapík, rád poradí a relatívne rýchlo posiela. Z nemecka to trvalo poštou cca týždeň, väčšinu času zásielka strávila na slovenskej strane. Brali sme motorčeky, RAMPS shield, drivers, vytlačené diely, heated bed, lineárne ložiská, 608ZZ ložiská, mechanické spínače.

Arduino Mega 2560 sme kúpili z eBay od nejakého čínskeho dodávateľa s dobrými referenciami. Došlo a funguje bez problémov. Clo po nás nikto nechcel.

Hotend a hobbed bolt sme si pôvodne vyrobili svojpomocne. Nezadarilo sa, tak sme objednali z arcol.hu. Laszlo (arcol.hu na #reprap) rýchlo poslal a do týždňa to tu bolo.

Ozubné remene sme kúpili v powerbelt.sk, vodiace (hladké) tyče v Italinox Slovakia. Závitnice, šroubiky a matičky sme zohnali z lokálneho železiarstva.

Toľko naša skúsenosť. Nakupovali sme len raz, tak nemáme čo porovnávať, ale subjektívne sme spokojní. Ak máte nejaké zaručené tipy, budeme radi, ak sa o ne podelíte a napíšete komentár.